• Kontakt

  Lad os holde kontakten!X

  Smid en kommentar

  Sender din besked, vent venligst...

  Tak for din besked! Vi vinder stærkt tilbage!

  Der opstod et problem med din besked, venligst prøv igen.

  Venligst udfyld alle felter inden du sender din besked

ER KROPSVÆGT NOK?

Musklerne styrkes ved restituering efter en given modstand. Styrketræning handler derfor om yde modstand til musklerne og efterfølgende restituere. Kropsvægten er ligesom vægtstænger og håndvægte et udgangspunkt for skabelse af modstand.

Med alt det udstyr og alle de vægtede maskiner der findes i fitnesscentre kan man godt tvivle på om kropsvægten er basis nok for en styrkende og udfordrende træning. DET ER DET! Tag ikke bare mit ord for det, prøv det for dig selv! Det handler om to faktorer.

1: I stedet for at tilføje vægt til kroppen, handler det om at mindske udnyttelse. Med udnyttelse menes kroppens udnyttelse af mekaniske fordele ved “løfte”punkter. Forestil dig en at lave en armbøjning på alle fire. Fjernes et ben fra jorden belastes de resterende 3 løftepunkter mere for at holde positionen. Fjerner man begge ben løftes positionen kun med armene. Dette kaldes en full planche og kræver meget træning for at kunne udføre.
At mindske den mekaniske udnyttelse af løftepunkter øger derfor mængden af styrke som musklerne skal yde for at udføre en given øvelse. Det er sådan man kan opnå utrolig styrke uden brug af ekstra vægt.
Det er simpel fysik, der gør kropsvægtstræning så effektivt. Knoglerne i kroppen er vores løftestænger, vores led er understøttelsespunkter og musklerne tilfører styrke. Styrken fra musklerne overføres til knoglerne, vores løftestænger, der roterer om vores led, understøttelsespunkter. Summen af disse kræfter gør os i stand til at manipulere kroppen mod tyngdekraften og løfte objekter i vores omgivelser.

2: Den anden faktor, der gør kropsvægten effektiv er teorien om, at musklerne er stærkest i hvileposition. Hvilepositionen er det punkt, hvor flest kontraktile muskelfibre overlapper. Med danske ord betyder det blot, at hvis vi strækker eller sammentrækker en muskel fra dens hvileposition og derefter tilfører den samme modstand til musklen, som i hvilepositionen, stimuleres der en adaption – en tilpasning som om at vi har tilføjet ekstra vægt til.

Man taler også om aktiv og passiv anstrengelse eller spænding. Aktiv spænding er den kraft vi kan generere, passiv spænding opstår når vi strækker vores muskler fuldt ud til grænsen af musklens bevægelighed. Ved passiv spænding er det bindevævet ved eksempels korsbåndet og ledkapslerne, der genere kraft. Netop ved at presse musklerne ud mod grænserne af deres bevægelighed mindskes den aktive spænding vi kan generere – og denne mangel på aktive spænding kan netop bevirke en effekt af stimulering – af styrketræning selvom vi ikke har tilføjet ekstra vægt. Det er også derfor at en pull-up bliver meget hårdere hvis man strækker armene helt inden man løfter og ligeledes løfter så sig så langt op som muligt. I behøver ikke tage mit ord for det – prøv det! Jeres krospvægt er meget tungere end i tror!

Hvis i stadig i tvivler på om kropsvægt er basis nok for styrketræning, så tænk over, at deltagende gymnaster i de olympiske lege – de nok stærkeste kropsvægtsatleter i verden, blot skal holde en position i 5 sekunder for at få point for den – 5 sek! så tung kan kroppen være når man mindsker udnyttelsen af kroppens løftestænger.
Summa summarum, styrketræning med kropsvægt kan reguleres ved:

1. Ændre kroppens position – mindske udnyttelse
2. Strække eller sammentrække musklerne – skabe modstand hvor musklerne er svagest.